درباره موسسه تعالی

ما یک مجموعه‌ی زایشی (Spinoff Business) از زایش‌های اندیشکده صنعت و فناوری، موسوم به «اندیشکده آصف» هستیم.

فعالیت رسمی خود را از سال 1390 با عنوان «مدرسه تعالی آصف» آغاز کرده‌ و از سال 1394 با نام مدرسه تعالی راه آوران رشد، فعالیت خود را در مشهد مقدس آغاز کرده‌ و در واقع به عنوان بازوی آموزشی آصف تأسیس شده‌ایم.

آصف نخستین اتاق فکر (Think Tank) غیرانتفاعی حرفه‌ای در کشور است که در بهار سال 1377 با مجوز از «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» بر پا شده و تا کنون به صورت مداوم فعال بوده است.

آصف که بنیان‌گذار آن مهندس عقیل ملکی‌فر است، و به عنوان یکی از دو پایه‌گذار رشته‌ی آینده‌پژوهی و مدیریت فناوری در کشور شناخته می‌شود، همانند همتایان جهانی خود در چهار زمینه فعالیت می‌کند:

 آینده‌پژوهی و آینده‌نگاری

  •  سیاست‌پژوهی، که منجر به سیاست‌گذاری علمی دانش بنیان در سطح کشور، شهرها، سازمان‌ها، و کسب‌وکارها می‌شود.
  •  مسأله‌یابی پیش‌دستانه در زمینه‌های مختلف، و حساس نمودن جامعه، مسئولان کسب‌وکارها و مردم به این مسائل و …
  •  ایده‌آوری، که به معنای ابداع راه حل‌های خلاق و اثر بخش برای مسائل یاد شده است.

این راه حل‌ها در قالب سیاست، استراتژی و برنامه صورت بندی می‌شوند.

وقتی ایده‌ی بنیادینِ «الگوی اسلامی ایرانی پیشرفته» از سوی مقام معظم رهبری عنوان شد، آصف که پژوهش در زمینه‌ی الگوی پیشرفتِ تمدن نوین غرب را در دست اجرا داشت، مطالعه نظام‌مند در زمینه‌ی الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت را مشتاقانه در دستور کار خود قرار داد.

نتیجه‌ی این مطالعات که چند سالی به طول انجامید، در مقطعی از آن با حمایت مالی مرکز تحقیقات راهبردی نیروهای مسلح نیز همراه بود، به طراحی الگویی پیشرفته، خلاقانه و اثربخش انجامید که در قالب سه جلد کتاب در دست تدوین است.

الگوی پیشرفت بنا به کارکرد ذاتی خود باید شامل مؤلفه‌های زیر باشد:
دکترین پیشرفت تمدن غرب، که سنگ بنای آن در نیمه‌ی قرن هجدهم میلادی به دست فرانسیس بیکن (فیلسوف- آینده اندیش) انگلیسی گذاشته شد و دکترین پیشرفت علمی لقب گرفت.
دکترین پیشرفت آموزشی، به این معناست که پیشرانِ کلیدی تحقیق آینده‌ی آرمانی کشور – بلکه آینده‌ی آرمانی کل تمدن نوین اسلامی – باید یک الگوی آموزشی پیشرفته و کارآمد بر پایه‌ی آموزه‌های وحیانی و متناسب با ویژگی‌های فرهنگی کشور باشد.

آصف به طراحی و صورت بندی این الگوی مبادرت ورزید، و آن را «الگوی آموزش تعالی بخش» نامید. این الگو بر پایه‌ی سه اصل بنا شده است:

  •  بومی بودن در مبانی و مبادی که همان اسلامی ایرانی بوده است.
  •  مبنی بودن بر آخرین مرزهای دانش بشری در عرصه‌ی آموزش، تعلیم و تربیت
  •  پاسخگو بودن به نیازهای کشور در آینده‌ی دراز مدت.

این الگو ضمن تأمین سه اصل یاد شده بر 3 پایه استوار است:

  1.  تصویری از «آینده‌ی محتمل کشور در یک افق زمانیِ دور مدت»
  2.  تصویری از «آینده‌ی آرمانی» مطلوب کشور در افق دور مدت
  3.  یک دکترین کارآمد، روشن و قابل فهم برای عموم مردم که نشان دهد چگونه باید در روند شکل‌گیری آینده‌ی محتمل کشور مداخله کرد تا به جای تحقق این آینده، که ممکن است از بسیاری جهات برای نظام و کشور مطلوب نباشد، آینده‌ی آرمانی کشور تحقق یابد.